ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

01.04.2023

Als ik mijn woning verhuur krijg ik de huurder er toch nooit meer uit?

22B15E_ Kockelkorn_140x50-01 (002) 085 - huur kl.jpgAls ik mijn woning verhuur krijg ik de huurder er toch nooit meer uit?

Om te beginnen kun je niet altijd zo maar je woning verhuren. Er zijn een aantal partijen die daarin ook een stem hebben.

Op de eerste plaats je hypotheekbank. In nagenoeg alle hypotheekvoorwaarden staat dat je niet mag verhuren zonder toestemming van de bank. Die zullen alleen instemmen als de schuldrest laag is ten opzichte van de waarde van de woning, en bovendien zullen ze waarschijnlijk de hypotheekvoorwaarden wijzigen naar die voor beleggershypotheken. Verder heeft ook de gemeente een stem. Het kan voorkomen dat de gemeente regels heeft opgesteld waarin verhuur niet- of alleen onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Informeer daarnaar bij je gemeente! Mocht je een appartement willen verhuren dan heb je ook nog te maken met de regels van de splitsingsakte, waarin verhuur kan worden beperkt of verboden.
Verhuren als particulier heeft ook gevolgen voor je belastingaangifte, box 3. De spelregels daarvan wijzigen de komende tijd behoorlijk.
Als je mag verhuren en je gaat op zoek naar een geschikte huurder (ook dat kan Kockelkorn Makelaardij voor je verzorgen!) dan zul je niet alleen de huurprijs moeten bepalen, maar ook hoelang je van plan bent te gaan verhuren.

In principe is verhuur voor onbepaalde tijd en zijn de spelregels voor huurder en verhuurder afhankelijk van het door de overheid vastgestelde puntenstelsel en de daarmee samenhangende huurprijs. Voor niet-geliberaliseerde huur (sociale huur) gelden nou eenmaal andere regels dan voor het geliberaliseerde huursegment. Bovendien kun je ervoor kiezen om al dan niet gemeubileerd te verhuren. Daarnaast biedt de wet een mogelijkheid om tijdelijk te verhuren, bijvoorbeeld één of twee jaar. Ook aan tijdelijke verhuur zijn door de overheid spelregels verbonden waar je je als huurder en verhuurder aan moet houden. Die spelregels niet in acht nemen kan verstrekkende gevolgen hebben!

Als je gekozen hebt voor een tijdelijke verhuur, en de voorgeschreven spelregels als verhuurder hebt opgevolgd, moet de huurder de woning tijdig weer verlaten.
Mocht je hebben gekozen voor permanente verhuur dan is het niet zo eenvoudig om het huurcontract als verhuurder te beëindigen. De huurder wordt dan door de regels van de huurwet behoorlijk beschermd.
Er zijn dan nog slechts enkele, in de wet opgesomde, mogelijkheden om toch het huurcontract te kunnen beëindigen.

Huur en verhuur zijn geen eenvoudige onderwerpen. Daarom is het verstandig om tijdig de hulp in te roepen van een professional. De makelaars van Kockelkorn Makelaardij kunnen u helpen om uw woning op een goede manier te verhuren zodat u de huursituatie krijgt waarvoor u kiest. Daarnaast worden huurders door de makelaar geheel gescreend (inkomen, identiteit, wanbetaling, schulden, Wet WfT) waardoor ook daarmee de risico’s zoveel mogelijk beperkt worden.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Bel met een van onze makelaars of kom even langs op kantoor.

Admin - 15:36 @ Algemeen, Appartement, Juridisch, Verhuur | Een opmerking toevoegen

15.02.2023

Vocht in de woning!

optrekkend-vocht-1024x556.jpgVocht in de woning

Het komt vaker voor dan je denkt: vochtproblemen in de woning!
Dit is een bijzonder vervelend probleem, dat helaas door verschillende oorzaken kan ontstaan.

Herkennen:
Maar eerst: hoe kun je nou herkennen dat er een probleem is?
Ik som een aantal zaken voor je op:
- schade aan het pleisterwerk: pleisterwerk wordt door teveel vocht poreus en zal niet meer hechten aan de muur waaraan het is aangebracht.
- schimmelvorming: schimmels houden van een vochtige omgeving en ontwikkelen zich in een hoog tempo, op de binnenmuur, maar ook op het kitwerk, houten ondergronden of behang.
- muffe geur: door de ontwikkeling van bacteriën en schimmels ontstaat een muffe geur, die snel wordt overgenomen door kleding, gordijnen, vloerbedekking en meubels.
- loslatend behang: op een vochtige muur zal het behang niet lang gelijmd blijven, maar loslaten. Bovendien gaat dat meestal gepaard met schimmelvorming op het behang en de onderliggende muur.

Gevolgen:
De gevolgen van een te vochtig klimaat zijn ernstig. Schimmels zijn in het algemeen zeer schadelijk voor de gezondheid en moeten zo snel mogelijk bestreden worden. Bovendien trekt een vochtig klimaat ongedierte aan en worden de kozijnen of zelfs de constructie van de woning aangetast. Daarnaast zorgt een te hoog vochtgehalte voor een verhoogde energierekening. Zeker in deze tijd geen fijne gedachte.

Oorzaken:
Om het probleem aan te pakken is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak van het vochtprobleem is. Dat is in veel gevallen niet eens zo eenvoudig, ook omdat er meerdere oorzaken tegelijk kunnen zijn.
Hieronder zet ik de verschillende soorten vochtproblemen voor je op een rijtje (zonder compleet te zijn):
- Optrekkend vocht: dit probleem komt veel voor. Het wordt meestal veroorzaakt door een poreuze of ontbrekende waterkering op grondniveau van de woning. Hierdoor kan grondvocht vrij zijn weg zoeken en door de muren worden opgenomen.
- Condensatie: Ook dit is een veel voorkomende oorzaak van de problemen. Warme lucht kan veel waterdamp bevatten, maar zodra die lucht afkoelt kruipen de luchtmoleculen wat dichter naar elkaar toe en zal de waterdamp weer als vloeibaar water worden afgestoten. Je kunt dat bijvoorbeeld bij enkel glas of op een koude spiegel in de badkamer zien door de waterdruppels die ontstaan. Vaak is de onderliggende oorzaak een gebrek aan ventilatie.
- Doorslaand vocht: Ook wel regendoorslag genoemd. Door een poreuze gevelsteen of voeg- en metselwerk met barsten kan regenwater gemakkelijk in de muur binnensijpelen. De buitenmuur raakt verzadigd, waarna de binnenmuren na verloop van tijd ook vochtig worden.
- Koudebruggen: Wanneer de buitenschil van de woning en de binnenschil door een onderbreking van de isolatie of een warmte- en koude geleidend materiaal zijn verbonden kan hier snel een condensvocht-probleem optreden. Denk bijvoorbeeld aan achtergebleven bouwpuin in de spouw of (verkeerd aangebrachte) spouwankers.
- Lekkage: De meest bekende oorzaak. Als er dakpannen zijn gebroken, de loodindekking is verouderd of is verdwenen, of wanneer de bitumen dakbedekking is versleten kunnen er lekkages optreden. Daarnaast kan ook een in de wanden of vloer aangebrachte CV- of waterleiding of riolering stuk gaan en een lekkage opleveren.

Wat kun je nou doen als er een vochtprobleem is ontstaan?
Als je de oorzaak denkt te weten kun je snel een specialist (dakdekker, aannemer, installateur, vochtbestrijder) erbij halen om de oorzaak te verhelpen. Daarna is het een kwestie van ventileren en afwachten tot de constructie weer droog is, waarna je de gevolgen kunt gaan oplossen door schilderen, opnieuw stuccen of behangen enzovoort.

Ga je naar een woning kijken met plannen voor aankoop, dan is het verstandig om een van de deskundige makelaars van Kockelkorn Makelaardij mee te nemen.
Zij kunnen snel eventuele problemen herkennen en je behoeden voor verkeerde aankopen.

Admin - 15:40 @ Algemeen, Bouwkundig, Energie, Juridisch, Voor kopers, Voor verkopers, Verhuur | Een opmerking toevoegen