ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

12.01.2023

Eerst kopen of eerst verkopen?

pexels-photo-395790kl.jpg

Eerst kopen of eerst verkopen?

Stel je hebt nu een leuke tussenwoning met twee slaapkamers en je verwacht gezinsuitbreiding. Dan zou je graag je huidige huis willen verkopen en een wat grotere woning met meer slaapkamers aankopen.
Maar… hoe doe je dat? 
Als je eerst verkoopt, dan loop je het risico dat je met je toekomstige gezin opeens geen huis meer hebt. Ga je eerst aankopen, als dat al financieel kan, loop je het risico dat je langere tijd van twee huizen eigenaar bent en dus ook de (dubbele) lasten daarvan moet dragen.
Wat is wijsheid?

Advies van de makelaar:
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om te bepalen welk soort vastgoedmarkt er momenteel heerst, of wat er op korte termijn verwacht wordt.

Als het heel moeilijk is om een woning te kunnen kopen, vanwege schaarste op de markt, zou je kunnen besluiten om eerst te proberen een huis te kopen. Waarschijnlijk verkoopt je huidige huis door de krapte op de markt ook snel, zodat het risico beperkt is. Je gaat wel waarschijnlijk te maken krijgen met een overbruggingshypotheek, daarover volgt nog een nieuwe blog.
Stel de marktsituatie is onstabiel en verandert snel, bijvoorbeeld door rentewijzigingen of politieke veranderingen, dan loop je het risico dat je wel tegen een hoge prijs een huis gekocht hebt, maar vervolgens je eigen woning niet tijdig of voor een goede prijs verkocht krijgt.

Als het lang duurt om een huis te verkopen en de prijsonderhandelingen in het algemeen naar beneden worden gevoerd, zou ik ervoor kiezen om eerst te proberen de woning te verkopen. Je weet dan wat je aan verkoopopbrengst hebt, zodat je in combinatie met het hypotheekadvies weet wat je kunt besteden voor een nieuwe woning. 
Factoren die dit weer lastig maken is bijvoorbeeld een stijgende rente, waardoor je eigen hypotheekmogelijkheden snel kleiner worden.

Wil je echt een gedegen advies over wat nu verstandig is, zodat je niet in de problemen raakt? 
Neem dan met Kockelkorn Makelaardij contact op voor verkoopadvies en/of aankoopadvies.

Admin - 12:10 @ Algemeen, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen