ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

23.05.2023

Deze woning heeft een achterpad. Handig toch?

Brandgang.jpgDeze woning heeft een achterpad. Handig toch?

Je bent op zoek naar een leuke woning met tuin.
Dan is het soms wel prettig als die tuin ook via een pad aan de zijkant of via de achterkant te bereiken is, bijvoorbeeld om de vuilcontainers aan de straat te zetten of om de groenafval af te voeren. Handig toch?

Zoek wel even uit of die achtertoegang ook wel legaal is!

Helaas komt het toch regelmatig voor dat toegangen naar de achtertuin door de bewoners zelf gecreëerd zijn, bijvoorbeeld via een groenstrook van de gemeente, of omdat er al een brandgang was van de achtergelegen woningen. Dan maak je toch óók een poortje.

Ook al loopt er een voetpad of zelfs met de auto berijdbaar pad achter het perceel langs, houdt dat echter niet automatisch in dat je daarvan gebruik mag maken.
Het gebruik van die ruimte is namelijk (meestal) notarieel vastgelegd, waarbij ook is bepaald wíe er gebruik van mag maken, op welke manier, en wie voor het onderhoud moet zorgen.
Alle aanwonenden die niet in die notariële akte zijn genoemd mogen zich dus ook geen toegang verschaffen door het plaatsen van poortjes of weghalen van struiken of anderszins.

Het is dus nogal vervelend wanneer je een huis koopt met poort naar het achterpad en je vervolgens, bij gebruik daarvan, direct wordt aangesproken door de achterbuurman met de mededeling dat je er niks te zoeken hebt. Geen achtertoegang dus…
De verkoper had dat wel even mogen melden, maar als koper heb je ook een onderzoeksplicht.

Schakel daarom bij je zoektocht naar die leuke woning altijd de hulp van een aankoopmakelaar in. Hij kan je voor dit soort miskopen behoeden. De aankoopmakelaar zal altijd nagaan of het gebruik van die achtertoegang wel legitiem is en is vastgelegd in notariële aktes, zodat het gebruik daarvan is geregeld.

Neem voor een gedegen aankoopadvies een makelaar van Kockelkorn Makelaardij mee, of bel eens voor meer informatie.

Admin - 10:00 @ Algemeen, Juridisch, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen

15.02.2023

Vocht in de woning!

optrekkend-vocht-1024x556.jpgVocht in de woning

Het komt vaker voor dan je denkt: vochtproblemen in de woning!
Dit is een bijzonder vervelend probleem, dat helaas door verschillende oorzaken kan ontstaan.

Herkennen:
Maar eerst: hoe kun je nou herkennen dat er een probleem is?
Ik som een aantal zaken voor je op:
- schade aan het pleisterwerk: pleisterwerk wordt door teveel vocht poreus en zal niet meer hechten aan de muur waaraan het is aangebracht.
- schimmelvorming: schimmels houden van een vochtige omgeving en ontwikkelen zich in een hoog tempo, op de binnenmuur, maar ook op het kitwerk, houten ondergronden of behang.
- muffe geur: door de ontwikkeling van bacteriën en schimmels ontstaat een muffe geur, die snel wordt overgenomen door kleding, gordijnen, vloerbedekking en meubels.
- loslatend behang: op een vochtige muur zal het behang niet lang gelijmd blijven, maar loslaten. Bovendien gaat dat meestal gepaard met schimmelvorming op het behang en de onderliggende muur.

Gevolgen:
De gevolgen van een te vochtig klimaat zijn ernstig. Schimmels zijn in het algemeen zeer schadelijk voor de gezondheid en moeten zo snel mogelijk bestreden worden. Bovendien trekt een vochtig klimaat ongedierte aan en worden de kozijnen of zelfs de constructie van de woning aangetast. Daarnaast zorgt een te hoog vochtgehalte voor een verhoogde energierekening. Zeker in deze tijd geen fijne gedachte.

Oorzaken:
Om het probleem aan te pakken is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak van het vochtprobleem is. Dat is in veel gevallen niet eens zo eenvoudig, ook omdat er meerdere oorzaken tegelijk kunnen zijn.
Hieronder zet ik de verschillende soorten vochtproblemen voor je op een rijtje (zonder compleet te zijn):
- Optrekkend vocht: dit probleem komt veel voor. Het wordt meestal veroorzaakt door een poreuze of ontbrekende waterkering op grondniveau van de woning. Hierdoor kan grondvocht vrij zijn weg zoeken en door de muren worden opgenomen.
- Condensatie: Ook dit is een veel voorkomende oorzaak van de problemen. Warme lucht kan veel waterdamp bevatten, maar zodra die lucht afkoelt kruipen de luchtmoleculen wat dichter naar elkaar toe en zal de waterdamp weer als vloeibaar water worden afgestoten. Je kunt dat bijvoorbeeld bij enkel glas of op een koude spiegel in de badkamer zien door de waterdruppels die ontstaan. Vaak is de onderliggende oorzaak een gebrek aan ventilatie.
- Doorslaand vocht: Ook wel regendoorslag genoemd. Door een poreuze gevelsteen of voeg- en metselwerk met barsten kan regenwater gemakkelijk in de muur binnensijpelen. De buitenmuur raakt verzadigd, waarna de binnenmuren na verloop van tijd ook vochtig worden.
- Koudebruggen: Wanneer de buitenschil van de woning en de binnenschil door een onderbreking van de isolatie of een warmte- en koude geleidend materiaal zijn verbonden kan hier snel een condensvocht-probleem optreden. Denk bijvoorbeeld aan achtergebleven bouwpuin in de spouw of (verkeerd aangebrachte) spouwankers.
- Lekkage: De meest bekende oorzaak. Als er dakpannen zijn gebroken, de loodindekking is verouderd of is verdwenen, of wanneer de bitumen dakbedekking is versleten kunnen er lekkages optreden. Daarnaast kan ook een in de wanden of vloer aangebrachte CV- of waterleiding of riolering stuk gaan en een lekkage opleveren.

Wat kun je nou doen als er een vochtprobleem is ontstaan?
Als je de oorzaak denkt te weten kun je snel een specialist (dakdekker, aannemer, installateur, vochtbestrijder) erbij halen om de oorzaak te verhelpen. Daarna is het een kwestie van ventileren en afwachten tot de constructie weer droog is, waarna je de gevolgen kunt gaan oplossen door schilderen, opnieuw stuccen of behangen enzovoort.

Ga je naar een woning kijken met plannen voor aankoop, dan is het verstandig om een van de deskundige makelaars van Kockelkorn Makelaardij mee te nemen.
Zij kunnen snel eventuele problemen herkennen en je behoeden voor verkeerde aankopen.

Admin - 15:40 @ Algemeen, Bouwkundig, Energie, Juridisch, Voor kopers, Voor verkopers, Verhuur | Een opmerking toevoegen

01.02.2023

Wat is een lijst van zaken en waarom is het verstandig om die te hebben?

Opties.jpgWat is een lijst van zaken en waarom is het verstandig om die te hebben?

Als je wel eens een nieuwe auto hebt gekocht dan ken je ze beslist: de brochures van het model van de auto met alle verschillende uitvoeringen en optiepakketten.

In die brochure staat per uitvoering of optiepakket elk detail beschreven. Je kunt dan kiezen uit verschillende soorten motoren, -brandstof, of je stoffen- of lederen stoelbekleding wil hebben, of je cruise-control wil, of je handgeschakeld of automaat wil rijden en wat er nog meer mogelijk is.

Met andere woorden: er bestaat bij een bepaalde keuze geen misverstand over wat er bij aflevering allemaal in de auto moet zitten en hoe deze verder is afgewerkt. Uiteraard heb je daar dan ook voor betaald.

Bij woningen is het eigenlijk niet verschillend.
Toch is het tijdens een bezichtiging niet altijd duidelijk wat in de aangeboden vraagprijs allemaal is opgenomen. Blijven de gordijnen hangen, moet je ze tegen betaling overnemen of wil de verkoper ze niet verkopen omdat ze ook in zijn nieuwe woning prima passen? Het is dus wel relevant om, zodra je op de woning wil gaan bieden, duidelijk te hebben wat er wel en niet bij de levering achterblijft en of je daarvoor extra moet betalen.
En dan is dat bij gordijnen nog wel te begrijpen, maar hoe zit het bij gemonteerde accessoires van de badkamer, of de close-in boiler in de keuken?

Om duidelijkheid te scheppen over welke onderdelen van de woning er niet bij horen, meeverkocht worden of alleen tegen betaling achterblijven is het verstandig voor beide partijen om een uitgebreide lijst van zaken op te stellen. Daarin staat van heel veel onderdelen wat er mee gebeurt bij de levering. De lijst wordt gewoonlijk door de verkoper aangeleverd voordat je gaat bieden. Uiteraard kun je bij je bieding voorstellen om een wijziging in die lijst aan te brengen, dus bijvoorbeeld: ‘Ik bied deze prijs, onder de voorwaarde dat alle gordijnen, zonder extra kosten, achterblijven’. Het is dan aan de verkoper om daarop zijn reactie te geven.
Natuurlijk zal bij een overeenstemming de gecorrigeerde lijst van zaken aan de koopovereenkomst moeten worden toegevoegd.

Mocht je nou twijfelen of de lijst van zaken wel voldoende uitgebreid is, of dat je in je onderhandeling misschien te weinig rekening houdt met wat er wel of niet bij de woning hoort, bel dan eens met de makelaars van Kockelkorn Makelaardij. Zij kunnen je graag op weg helpen, of tegen een aantrekkelijk tarief als aankoopmakelaar voor jou optreden. Je weet dan in ieder geval ook zeker dat je niet teveel betaalt voor de woning of andere juridische of bouwkundige zaken bij de aankoop over het hoofd ziet.

Admin - 10:54 @ Algemeen, Juridisch, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen

13.01.2023

Waar moet ik op letten bij bezichtiging van een huis?

Waar moet ik op letten bij bezichtiging van een huis?
Freekl.jpg
Als je graag een andere woning wilt kopen dan zul je je meestal eerst eens gaan afvragen wat je financiële mogelijkheden zijn. Wel zo verstandig om daarvoor een goed adviesgesprek met een hypotheekadviseur te voeren. 
Vervolgens ga je op zoektocht naar een huis. Afhankelijk van de marktsituatie is het aanbod beperkt of juist heel groot. En wat is dan belangrijk; waar ga je op letten?

Allereerst weet ik uit ervaring dat: locatie, locatie, locatie het meest belangrijk is. Zelfs de mooiste woningen worden toch weer snel in de verkoop gezet omdat de eigenaren de locatie niet bevalt.

Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt:
- Hoever wil je van familie-vrienden-kennissen vandaan wonen?
- Hoe belangrijk is de nabijheid van openbaar vervoer (bus, trein) of de afstand tot de autosnelweg?
- Zoek je juist de drukte van de stad, of de rust van het platteland of de buitenwijk?
- Hoe staat het met het voorzieningenniveau, zoals scholen-winkels-ziekenhuis in de directe omgeving van de gevonden woning?
- Hoeveel wandel- of natuurgebied is er in de buurt?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer voor jezelf een soort ‘programma van eisen’ op te stellen met de zaken die voor jou van groot belang zijn. Kijk daarbij ook vooral naar zaken waardoor je huidige locatie je zo goed bevalt, of juist niet.

Als je vervolgens een selectie hebt gemaakt kun je bezichtigingen gaan plannen. Ook al is dat soms lastig, probeer bezichtigingen bij daglicht te plannen. In het donker is het nou eenmaal lastig kijken.
Loop op je gemak door de woning heen en kijk rond. Maak bijvoorbeeld gebruik van de folder ‘Bezichtigingshulp, praktische checklist’ van VBO (tabblad Diensten en Documenten). Daarmee kun je ook later thuis alle aantekeningen nog eens rustig terugkijken. Probeer niet te veel aandacht uit te laten gaan naar allerhande details, maar kijk vooral naar de ruimtes en de eerste indruk van de afwerking.

Mijn belangrijkste advies: neem een aankoopmakelaar mee. Jouw eigen makelaar kijkt op een andere manier naar de woning en let meer op bouwkundige en juridische zaken. Hij zal daarna met jou overleg plegen en kan je adviseren over het bod en namens jou een onderhandeling voeren. Daarbij geeft hij ook duidelijk aan welke elementen in het bod of de onderhandeling moeten worden opgenomen in een eventuele koopovereenkomst. Die kan hij/zij natuurlijk ook voor je checken.
Zeker als je op zoek bent naar een appartement zijn de stukken van de Vereniging van Eigenaren net zo belangrijk als de staat van het appartement.

Woon je in de regio Limburg? Dan kunnen de makelaars van Kockelkorn Makelaardij je graag begeleiden. Informeer naar de mogelijkheden en de kosten.
Gebruik het contactformulier of bel met 085-00 43 555.

Admin - 14:05 @ Algemeen, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen

12.01.2023

Eerst kopen of eerst verkopen?

pexels-photo-395790kl.jpg

Eerst kopen of eerst verkopen?

Stel je hebt nu een leuke tussenwoning met twee slaapkamers en je verwacht gezinsuitbreiding. Dan zou je graag je huidige huis willen verkopen en een wat grotere woning met meer slaapkamers aankopen.
Maar… hoe doe je dat? 
Als je eerst verkoopt, dan loop je het risico dat je met je toekomstige gezin opeens geen huis meer hebt. Ga je eerst aankopen, als dat al financieel kan, loop je het risico dat je langere tijd van twee huizen eigenaar bent en dus ook de (dubbele) lasten daarvan moet dragen.
Wat is wijsheid?

Advies van de makelaar:
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om te bepalen welk soort vastgoedmarkt er momenteel heerst, of wat er op korte termijn verwacht wordt.

Als het heel moeilijk is om een woning te kunnen kopen, vanwege schaarste op de markt, zou je kunnen besluiten om eerst te proberen een huis te kopen. Waarschijnlijk verkoopt je huidige huis door de krapte op de markt ook snel, zodat het risico beperkt is. Je gaat wel waarschijnlijk te maken krijgen met een overbruggingshypotheek, daarover volgt nog een nieuwe blog.
Stel de marktsituatie is onstabiel en verandert snel, bijvoorbeeld door rentewijzigingen of politieke veranderingen, dan loop je het risico dat je wel tegen een hoge prijs een huis gekocht hebt, maar vervolgens je eigen woning niet tijdig of voor een goede prijs verkocht krijgt.

Als het lang duurt om een huis te verkopen en de prijsonderhandelingen in het algemeen naar beneden worden gevoerd, zou ik ervoor kiezen om eerst te proberen de woning te verkopen. Je weet dan wat je aan verkoopopbrengst hebt, zodat je in combinatie met het hypotheekadvies weet wat je kunt besteden voor een nieuwe woning. 
Factoren die dit weer lastig maken is bijvoorbeeld een stijgende rente, waardoor je eigen hypotheekmogelijkheden snel kleiner worden.

Wil je echt een gedegen advies over wat nu verstandig is, zodat je niet in de problemen raakt? 
Neem dan met Kockelkorn Makelaardij contact op voor verkoopadvies en/of aankoopadvies.

Admin - 12:10 @ Algemeen, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen