ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

24.08.2023

Als koper heeft u onderzoeksplicht. Wat houdt dat eigenlijk in?

Vergrootglas.jpgWanneer je een woning wil gaan kopen heb je als koper een onderzoeksplicht.

Wat houdt zo’n onderzoeksplicht eigenlijk in? 

Daarop is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Uiteraard geldt: geef je ogen, oren en neus de kost en stel vragen aan de makelaar of verkoper. Vooral zaken waaraan je twijfelt of zou moeten twijfelen zijn reden om vragen te stellen of aanvullend onderzoek te (laten) verrichten.
Stel de woning ligt op een bedrijventerrein, ga dan na of er een woonbestemming op ligt, of dat het een bedrijfswoning betreft. Ook poortjes naar een achtergelegen brandgang geven niet automatisch aan dat je wel gebruik mag maken van zo’n achter-toegang.
De koper mag wettelijk gezien alleen die eigenschappen verwachten waarvan hij de aan- of afwezigheid niet hoeft te betwijfelen. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van asbesthoudende bouwmaterialen: vanaf bouwjaar 1994 mag je ervan uit gaan dat die niet meer zijn gebruikt.

De verkoper heeft een mededelingsplicht o.a. voor bekende bouwtechnische gebreken of als hij weet dat het gebruik dat de koper beoogt niet mag of kan. Voorbeeld: een koper die wil gaan verhuren, terwijl de verkoper weet dat de gemeente of de VvE dat verbiedt.

Hoe zwaar de onderzoeksplicht is hangt af van de omstandigheden. Het moge duidelijk zijn dat bij de aanschaf van een woning uit 1905 meer onderzoek relevant is dan bij een woning uit 2019. Maar ook bij een jonge woning kun je niet verwachten dat deze aan dezelfde eisen voldoet als een nieuwbouwwoning. Uiteraard rust op professionele kopers een zwaardere onderzoeksplicht dan wanneer je een particuliere koper bent.

Wanneer je een woning gekocht hebt is het belangrijk om bij de oplevering na te gaan of de woning wordt geleverd zoals dat in de koopovereenkomst is afgesproken. Meestal wordt er van die oplevering een kort rapport opgesteld waarbij je als koper het geleverde accepteert.

Vind je dit toch wel spannend en betwijfel je of je voldoende basiskennis in huis hebt om aan je onderzoeksplicht te kunnen voldoen?
Een aankoopbegeleiding is helemaal niet zo duur, en behoedt je voor miskopen.
De makelaars van Kockelkorn Makelaardij zijn opgeleid om je hierin bij te staan. Informeer eens naar de mogelijkheden.

Admin - 15:45 @ Algemeen, Juridisch, Voor kopers | Een opmerking toevoegen