ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

19.01.2023

Hoe weet ik bij een appartement eigenlijk wat ik koop?

Appartementen.jpg
Hoe weet ik bij een appartement eigenlijk wat ik koop?

Veel van onze klanten willen geen tuin, of willen liefst gelijkvloers wonen. Of je bent starter op de woningmarkt en wilt een klein appartementje kopen.
Wat koop je dan eigenlijk precies?

Bij een woning is het eenvoudig, hoewel ook daarbij voldoende uitzonderingen zijn: je koopt een perceel grond, met alles wat daarop gebouwd is. Het eigendom van die grond met de ‘opstallen’ wordt bij de notaris op jouw naam gezet en vervolgens ben je eigenaar. Alle kosten voor onderhoud zijn voor jou als eigenaar.

Bij een appartement is het eigenlijk hetzelfde, hoewel… Je koopt dan niet het perceel met alles wat erop gebouwd is, maar een (appartements-)recht. Dat wil zeggen dat je een aandeel in het eigendom van het totale perceel met daarop o.a. het appartementengebouw in eigendom krijgt.
Er zijn dus meerdere eigenaren met een eventueel verschillend aandeel in dat gebouw. Jij wordt  gezamenlijk met de andere eigenaren eigenaar van het hele gebouw.
Dat appartementsrecht wordt bij de notaris op jouw naam gezet. Alle kosten voor het onderhoud van het hele gebouw zijn (voor een deel) voor jouw rekening als eigenaar.

Betekent dat dan dat iedereen van alle ruimten in het gebouw gebruik mag maken?
Nee, het gebouw wordt op basis van een splitsingsakte en -tekening in appartementsrechten gesplitst, of verdeeld. In die splitsingsakte en -tekening staan dus precies omschreven en aangegeven welke ruimten voor gezamenlijk of algemeen gebruik zijn en welke ruimten exclusief door jou mogen worden gebruikt. In diezelfde stukken kun je verder ook terugvinden hoe het is geregeld met stemverhoudingen (in de Vereniging van Eigenaren), verdeling van onderhoudskosten, en verplichtingen en rechten van alle eigenaren. Aan de hand hiervan wordt ook vastgesteld hoe hoog de bijdrage aan de algemene kosten voor elke eigenaar is.
Bovendien worden er in de praktijk nogal eens parkeerplaatsen of bergingen geruild en klopt dus je werkelijke eigendom niet met wat je gezien hebt bij de bezichtiging en dacht te kopen.

Bij aankoop van een appartement is het dus niet alleen belangrijk om het appartement te bekijken, maar ook een indruk te krijgen van de onderhoudsstaat van het gebouw. Ook het huishoudboekje van de Vereniging van Eigenaren is erg belangrijk. Als daaruit blijkt dat er tekorten zijn of grote uitgaven gepland zijn, ben je daar als nieuwe appartementseigenaar mede verantwoordelijk voor.
Je zult dus ook alle stukken van de VvE moeten beoordelen, zoals splitsingsakte en -tekening, huishoudelijk reglement, notulen, balans, verlies-en-winst rekening, begroting, meerjaren onderhoudsplan, juridische struktuur enzovoort.
Wel slim om dat even door een specialist te laten nakijken.

De makelaars van Kockelkorn Makelaardij kunnen u begeleiden in de aankoop van een appartement, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Admin - 15:38 @ Algemeen, Appartement, Juridisch, Voor kopers | Een opmerking toevoegen

13.01.2023

Waar moet ik op letten bij bezichtiging van een huis?

Waar moet ik op letten bij bezichtiging van een huis?
Freekl.jpg
Als je graag een andere woning wilt kopen dan zul je je meestal eerst eens gaan afvragen wat je financiële mogelijkheden zijn. Wel zo verstandig om daarvoor een goed adviesgesprek met een hypotheekadviseur te voeren. 
Vervolgens ga je op zoektocht naar een huis. Afhankelijk van de marktsituatie is het aanbod beperkt of juist heel groot. En wat is dan belangrijk; waar ga je op letten?

Allereerst weet ik uit ervaring dat: locatie, locatie, locatie het meest belangrijk is. Zelfs de mooiste woningen worden toch weer snel in de verkoop gezet omdat de eigenaren de locatie niet bevalt.

Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt:
- Hoever wil je van familie-vrienden-kennissen vandaan wonen?
- Hoe belangrijk is de nabijheid van openbaar vervoer (bus, trein) of de afstand tot de autosnelweg?
- Zoek je juist de drukte van de stad, of de rust van het platteland of de buitenwijk?
- Hoe staat het met het voorzieningenniveau, zoals scholen-winkels-ziekenhuis in de directe omgeving van de gevonden woning?
- Hoeveel wandel- of natuurgebied is er in de buurt?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer voor jezelf een soort ‘programma van eisen’ op te stellen met de zaken die voor jou van groot belang zijn. Kijk daarbij ook vooral naar zaken waardoor je huidige locatie je zo goed bevalt, of juist niet.

Als je vervolgens een selectie hebt gemaakt kun je bezichtigingen gaan plannen. Ook al is dat soms lastig, probeer bezichtigingen bij daglicht te plannen. In het donker is het nou eenmaal lastig kijken.
Loop op je gemak door de woning heen en kijk rond. Maak bijvoorbeeld gebruik van de folder ‘Bezichtigingshulp, praktische checklist’ van VBO (tabblad Diensten en Documenten). Daarmee kun je ook later thuis alle aantekeningen nog eens rustig terugkijken. Probeer niet te veel aandacht uit te laten gaan naar allerhande details, maar kijk vooral naar de ruimtes en de eerste indruk van de afwerking.

Mijn belangrijkste advies: neem een aankoopmakelaar mee. Jouw eigen makelaar kijkt op een andere manier naar de woning en let meer op bouwkundige en juridische zaken. Hij zal daarna met jou overleg plegen en kan je adviseren over het bod en namens jou een onderhandeling voeren. Daarbij geeft hij ook duidelijk aan welke elementen in het bod of de onderhandeling moeten worden opgenomen in een eventuele koopovereenkomst. Die kan hij/zij natuurlijk ook voor je checken.
Zeker als je op zoek bent naar een appartement zijn de stukken van de Vereniging van Eigenaren net zo belangrijk als de staat van het appartement.

Woon je in de regio Limburg? Dan kunnen de makelaars van Kockelkorn Makelaardij je graag begeleiden. Informeer naar de mogelijkheden en de kosten.
Gebruik het contactformulier of bel met 085-00 43 555.

Admin - 14:05 @ Algemeen, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen

12.01.2023

Eerst kopen of eerst verkopen?

pexels-photo-395790kl.jpg

Eerst kopen of eerst verkopen?

Stel je hebt nu een leuke tussenwoning met twee slaapkamers en je verwacht gezinsuitbreiding. Dan zou je graag je huidige huis willen verkopen en een wat grotere woning met meer slaapkamers aankopen.
Maar… hoe doe je dat? 
Als je eerst verkoopt, dan loop je het risico dat je met je toekomstige gezin opeens geen huis meer hebt. Ga je eerst aankopen, als dat al financieel kan, loop je het risico dat je langere tijd van twee huizen eigenaar bent en dus ook de (dubbele) lasten daarvan moet dragen.
Wat is wijsheid?

Advies van de makelaar:
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om te bepalen welk soort vastgoedmarkt er momenteel heerst, of wat er op korte termijn verwacht wordt.

Als het heel moeilijk is om een woning te kunnen kopen, vanwege schaarste op de markt, zou je kunnen besluiten om eerst te proberen een huis te kopen. Waarschijnlijk verkoopt je huidige huis door de krapte op de markt ook snel, zodat het risico beperkt is. Je gaat wel waarschijnlijk te maken krijgen met een overbruggingshypotheek, daarover volgt nog een nieuwe blog.
Stel de marktsituatie is onstabiel en verandert snel, bijvoorbeeld door rentewijzigingen of politieke veranderingen, dan loop je het risico dat je wel tegen een hoge prijs een huis gekocht hebt, maar vervolgens je eigen woning niet tijdig of voor een goede prijs verkocht krijgt.

Als het lang duurt om een huis te verkopen en de prijsonderhandelingen in het algemeen naar beneden worden gevoerd, zou ik ervoor kiezen om eerst te proberen de woning te verkopen. Je weet dan wat je aan verkoopopbrengst hebt, zodat je in combinatie met het hypotheekadvies weet wat je kunt besteden voor een nieuwe woning. 
Factoren die dit weer lastig maken is bijvoorbeeld een stijgende rente, waardoor je eigen hypotheekmogelijkheden snel kleiner worden.

Wil je echt een gedegen advies over wat nu verstandig is, zodat je niet in de problemen raakt? 
Neem dan met Kockelkorn Makelaardij contact op voor verkoopadvies en/of aankoopadvies.

Admin - 12:10 @ Algemeen, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen